Autor : 1:04 pm Nasze życie, Kuchnia

Do czego wykorzystać twaróg sernikowy?

Twaróg sernikowy to produkt bardzo popularny w polskich kuchniach. Najczęściej sprzedawany jest w sporych, plastikowych wiaderkach, niezależnie od producenta. Miłośnicy gotowania zgodnie twierdzą, że popularność twarogu sernikowego tkwi w perfekcyjnie dobranych proporcjach serka śmietankowego oraz twarogu.  Na wyjątkową kremowość produktu wpływa wysoka zawartość tłuszczu. Co ciekawe, twaróg sernikowy stanowi nie tylko doskonałą bazę do przepysznych, pachnących serników. Można wykorzystać go także na inne sposoby. Jakie?

Jak samodzielnie przygotować twaróg sernikowy?

Osoby zastanawiające się, do czego wykorzystać twaróg sernikowy, bardzo często nie wiedzą, że można wykonać go w domu samodzielnie. Sernik twarogowy zachwyca gładką i aksamitną konsystencją, która czyni go produktem uniwersalnym i wartym uwagi. Wcale nie trzeba go kupować w sklepie!

Wystarczy zaopatrzyć się w tradycyjny twaróg i zmielić go w blenderze lub maszynce do mięsa na gładką masę – najlepiej kilkukrotnie. W ten sposób nawet najbardziej grudkowaty ser stanie się miękki, aksamitny i gładki. Amatorzy gotowania zalecają co najmniej trzykrotne mielenie sera, zwłaszcza jeśli ma on posłużyć do przygotowania domowego sernika.

Ser twarogowy – sposób na pyszny sernik

Nie ma co ukrywać, że większość osób zastanawiających się, do czego wykorzystać twaróg sernikowy, z pewnością wpadnie na pomysł przygotowania pysznego, puszystego sernika. Trzeba jednak pamiętać o tym, że z sera z wiaderka można przygotować nie tylko tradycyjny, pieczony sernik, ale także ten w wersji na zimno – najlepiej z sezonowymi owocami, które doskonale komponują się ze smakiem twarogu.

To właśnie sernik na zimno jest o wiele szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu niż tradycyjny sernik pieczony w piekarniku. Do obu ciast wykorzystuje się twaróg sernikowy, jednak sposób ich przygotowania znacznie się różni.

Amatorzy gotowania zastanawiający się, do czego wykorzystać twaróg sernikowy, mogą pokusić się o przygotowanie łatwego i prostego sernika na zimno. Jest to deser, do którego przygotowania nie trzeba dysponować piekarnikiem – po przygotowaniu należy go przechowywać w lodówce.

Aby wzbogacić smak chłodnej masy serowej, blaszkę można wyłożyć biszkoptami, herbatnikami lub ciastkami – układanymi w całości bądź też pokruszonymi z dodatkiem masła. Biorąc pod uwagę łatwość przygotowania, nie ma się co dziwić, że sernik na zimno jest pierwszym, co przychodzi na myśl jako odpowiedź na pytanie: do czego wykorzystać twaróg sernikowy?

Przygotowanie sernika na ciepło to już nieco inna historia wymagająca nie tylko piekarnika, ale i znacznie bardziej rozbudowanych umiejętności kulinarnych. Na szczęście w internecie dostępnych jest wiele przepisów na łatwe, pieczone serniki, z którymi powinni sobie poradzić nawet najwięksi amatorzy gotowania. Serniki na ciepło wcale nie muszą być nudne – ich wnętrze można urozmaicić nie tylko tradycyjnymi rodzynkami, ale także słodkimi owocami z puszki, kawałkami czekolady oraz innymi dodatkami. 

Masa serowa nabierze niepowtarzalnego aromatu, jeśli wzbogaci się ją aromatycznymi olejkami zapachowymi – migdałowym, waniliowym lub śmietankowym. Sam wierzch upieczonego sernika można ozdobić na różnorakie sposoby. Wielbicielom słodkich smaków z pewnością przypadnie do gustu tradycyjny, pieczony sernik ozdobiony grubą warstwą masy krówkowej – kajmaku w puszce. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wierzch sernika polać czekoladą – możliwości jest nieskończenie wiele!

Do czego wykorzystać twaróg sernikowy? Nie tylko sernik!

Pomimo że to właśnie sernik nasuwa się jako pierwsza z odpowiedzi na pytanie, do czego wykorzystać twaróg sernikowy, możliwości jest o wiele więcej. Trzeba pamiętać o tym, że w kuchni liczy się przede wszystkim kreatywność oraz indywidualne podejście do tematu.

Nie trzeba trzymać się utartych schematów, o wiele lepiej testować nowe smaki i propozycje. Twaróg sernikowy doskonale nadaje się zarówno na deser, jak i obiad. Można także przygotować z niego przepyszne pasty kanapkowe, które podbiją podniebienie każdego domownika.

Twaróg sernikowy w obiadowym wydaniu

Biały ser, także ten z wiaderka, może stanowić podstawę wielu doskonałych dań. Wystarczy w tradycyjnym przepisie grubo mielony twaróg zamienić na twaróg sernikowy, by uzyskać bardzo delikatną propozycję o lekkiej, kremowej konsystencji.

Przykładowo – nic nie stoi na przeszkodzie, aby bazą farszu do pierogów ruskich stał się właśnie twaróg sernikowy. Można go wykorzystywać również do różnego rodzaju zapiekanek, krokietów i farszy. Jako ogromną zaletą jest to, że już posiada idealną konsystencję i nie trzeba go dodatkowo mielić. Pozwala to zaoszczędzić tak cenny czas.

Słodkie pomysły na to, do czego wykorzystać twaróg sernikowy

Twaróg sernikowy najszersze zastosowanie posiada właśnie w kategorii deserów. Jako kremowa i miękka konsystencja sprawia, że z powodzeniem może służyć jako perfekcyjna masa do różnego rodzaju wypieków. Dlatego też na bazie twarogu sernikowego można przygotować nie tylko serniki, ale i wiele innych, przepysznych deserów. 

Wystarczy połączyć go z innymi składnikami, by uzyskać lekki, puszysty krem, doskonale nadający się do przekładania warstw ciasta lub wypełnienia drożdżówek i muffinek. Twaróg sernikowy często wykorzystuje się również w przygotowaniu różnego rodzaju placuszków – zarówno smażonych, jak i pieczonych. Z powodzeniem można go również dodawać do oponek, omletów oraz amerykańskich naleśników pancakes.

Pyszny pasty kanapkowe z twarogu sernikowego

Zastanawiając się, do czego wykorzystać twaróg sernikowy, nie sposób nie wspomnieć o tym, że doskonale nadaje się on do przygotowywania różnego rodzaju smarowideł i past do chleba. Ogromną zaletą twarogu sernikowego jest nie tylko kremowa konsystencja, ale także prosty smak oraz brak sztucznych barwników, aromatów i konserwantów, co czyni z niego propozycję idealną nawet dla najmłodszych dzieci. 

Smarowidło na bazie serka twarogowego jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, a jego smak można zmieniać w zależności od dobranych dodatków. W tworzeniu past i smarowideł z twarogu sernikowego warto kierować się nie tylko własnymi upodobaniami smakowymi, ale także wyobraźnią – możliwości jest wręcz nieskończenie wiele!

Z neutralnym smakiem twarogu sernikowego doskonale będą komponować się suszone pomidory, koperek, cebulka, gotowane jajka, szynka konserwowa, różnego rodzaju ryby wędzone, pasta pomidorowa, zioła, kapary, ser żółty i wiele innych dodatków. Wystarczy zmieniać je regularnie, by za każdym razem otrzymywać pastę kanapkową w innym interesującym wydaniu.  

Jak widać, twaróg sernikowy ma naprawdę wiele różnorodnych zastosowań. Na sam koniec warto wspomnieć również co nieco o jego przechowywaniu. Osoby, które nie wiedzą, do czego wykorzystać twaróg sernikowy, a mają go do dyspozycji zbyt dużo, z powodzeniem mogą go zamrozić. Twaróg sernikowy doskonale znosi niskie temperatury i w żaden sposób nie wpływają one na jego konsystencję i walory smakowe.

(Visited 1 914 times, 8 visits today)
[mc4wp_form id="5878"]
Zamknij