Written by 7:24 am Zdrowe odżywianie, Diety i sport

Maślanka a kefir, co je różni?

Pomimo tego że maślanka i kefir to dwa całkowicie odmienne produkty spożywcze, to jednak należą one do tej samej grupy – fermentowanych napojów mlecznych. Definicja stworzona przez międzynarodową federację mleczarską głosi, że mleczne napoje fermentowane są produktami, które powstają z mleka – odtłuszczonego częściowo, całkowicie bądź też pełnego.

Jakie właściwości ma kefir?

Aby móc odpowiedzieć na pytanie o różnicach pomiędzy maślanką a kefirem, trzeba poznać cechy charakterystyczne każdego z tych napojów.

Kefir jest uznawany za jeden z najstarszych fermentowanych napojów na całym świecie. Wyróżnia się charakterystycznym, lekko kwaśnym posmakiem i aksamitną, kremową konsystencją. Na jego powstawanie ma wpływ fermentacja mlekowo-alkoholowa przeprowadzana przez mikroorganizmy występujące w białych ziarnach kefirowych.

Kefir to produkt wyjątkowo bogaty w witaminy z grupy B, witaminę K, witaminę D, fosfor, biotynę, kwas foliowy oraz aminokwasy. Zawiera również zdrowe tłuszcze, białka oraz kwas mlekowy.

W kefirze znaleźć można probiotyki, które charakteryzują się prozdrowotnym działaniem na ludzki organizm. Napój ten nie tylko wpływa zbawiennie na perystaltykę jelit, ale również reguluje wydzielanie soków trawiennych i żółci. Regularne spożywanie kefiru stymuluje także układ odpornościowy. Z racji tego, że napój ten rzadziej wywołuje uczulenia, jest produktem polecanym dla alergików.

Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że kefir poprawia stan paznokci, włosów i skóry, a także polecany jest kobietom w ciąży. Wykazuje pozytywne działanie na kształt sylwetki wspomagając oczyszczanie organizmu. Należy do łatwo trawionych produktów, poprawiających ludzkie samopoczucie. Specjaliści zalecają spożywanie kefiru po ciężkostrawnych posiłkach, aby pobudzić perystaltykę jelit. Napój ten może również łagodzić przykre dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego.

Jeśli chodzi o inne właściwości kefiru, to są to:

  • działanie przeciwnowotworowe
  • działanie antyoksydacyjne
  • pozytywny wpływ na metabolizm cholesterolu
  • stymulowanie ludzkiego układu odpornościowego

Właściwości maślanki

Maślanka jest produktem, który powstaje na skutek fermentacji odtłuszczonej śmietany. Otrzymuje się ją przy wyrobie masła z użyciem bakterii kwasu mlekowego. Maślanka uznawana jest za produkt dietetyczny, a to dlatego, że zawartość tłuszczu nie przekracza w niej 1%.

Sprawdź:  Czy wzmożone pragnienie w ciąży jest powodem do niepokoju?

Pora dokładnie przyjrzeć się składowi maślanki. Otóż, w produkcie znaleźć można wodę, niewielką ilość tłuszczu, witaminy z grupy B, cukier mlekowy, białka, lecytynę, cynk, żelazo, potas i magnez. Cukier mlekowy, czyli laktoza, u osób dorosłych może powodować czasem bóle brzucha, biegunkę czy wzdęcia. Dlatego też do spożycia maślanki trzeba podchodzić z umiarkowaną ostrożnością.

Maślanka również jest produktem lekkostrawnym, który w układzie pokarmowym rozkłada się o wiele szybciej niż samo mleko. Obecność w niej kwasu mlekowego pobudza trawienie, zwiększając wydzielanie soku żołądkowego. Regularne jej spożywanie pozytywnie wpływa na koncentrację i pamięć, może także obniżać poziom cholesterolu.

W przeciwieństwie do kefiru, maślanka często bywa wykorzystywana w celach kosmetycznych, dlatego że:

  • przyspiesza proces gojenia się tkanek, toteż może okazać się środkiem ratunkowym w przypadku poparzeń słonecznych
  • jej działanie oczyszczające sprawia, że można stosować ją jako tonik
  • rozjaśnia koloryt skóry i usuwa z niej zanieczyszczenia
  • pomaga zwalczyć łupież – kwas mlekowy zapobiega rozwojowi grzybów na skórze głowy

Maślanka i kefir – co wybrać?

Oba produkty słyną ze swojego probiotycznego działania i wykazują pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego. W obu z nich można znaleźć niewielką ilość laktozy – jednak maślanka ma jej nieco więcej. Zarówno maślanka, jak i kefir są produktami polecanymi w przypadku nietolerancji laktozy – zawierają bowiem żywe kultury bakterii, produkujące laktazę i rozkładające laktozę już w przewodzie pokarmowym.

Różnica tkwi także w smaku – maślanka jest nieco łagodniejsza i posiada mniej kalorii. Z kolei kefir jest o wiele bogatszy w witaminy z grupy B. Śmiało można stwierdzić, że oba produkty posiadają bardzo dużo wartości odżywczych i pozytywnie wpływają na stan ludzkiego zdrowia. 

Zarówno kefir, jak i maślankę uznaje się za napoje doskonale radzące sobie z pragnieniem, toteż zaleca się je pić zwłaszcza w upalne dni. Nie trzeba dodawać do nich żadnych dodatków, by stały się one pyszną i zdrową przekąską pomiędzy głównymi posiłkami.

Sprawdź:  Kiedy odchudzanie staje się niebezpieczne. Anoreksja i bulimia

Maślankę i kefir można zmiksować z ulubionymi owocami, otrzymując pożywne i przepyszne koktajle. Oba napoje stanowią także fantastyczną bazę do różnego rodzaju marynat i kolorowych chłodników.

Jeśli chodzi o przewagę kefiru nad maślanką, to z pewnością warto wspomnieć wyższą zawartość beta-karotenu oraz witaminy A. Wpływają one na obniżenie poziomu złego cholesterolu, a także odgrywają dużą rolę, jeśli chodzi o jakość widzenia. Regularne picie kefiru może uchronić przed rozwojem kurzej ślepoty, zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.

Z kolei jako zaletę maślanki należy wskazać bardzo duże stężenie lecytyny, która nazywana jest pogromcą tłuszczu. Rozbija ona spożywane tłuszcze oraz cholesterol, przez co nie przyczepiają się one do ścianek naczyń, co zapobiega rozwojowi miażdżycy. Lecytyna wykazuje także zbawienne działanie na pracę wątroby – między innymi zapobiega wytwarzaniu kamieni żółciowych.

Osoby z nietolerancją laktozy powinny pamiętać o tym, że maślanka bardzo często zawiera w składzie mleko w proszku, które ma nadać jej odpowiednią gęstość i konsystencję. Jest to produkt, który powstaje w procesie odparowania wody z mleka krowiego. Nie jest on przez dietetyków uznawany za specjalnie wartościowy – mleko w proszku pozbawione jest wielu cennych minerałów i witamin, takich jak B2 i B12, a także retinol. Mleko w proszku zawiera również sporą ilość oksysteroli, które powstają w wyniku utleniania cholesterolu. Ich nadmiar w diecie może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Dlatego sięgając po maślankę, trzeba koniecznie zapoznać się z jej składem i wybrać ten produkt, który nie zawiera mleka w proszku bądź też zawiera go jedynie nieznaczne ilości. W przypadku kefiru nie trzeba martwić się o ten problem. 

Podsumowując, zarówno maślanka, jak i kefir są uznawane za wyjątkowo zdrowe produkty, które warto umieścić w swojej codziennej diecie. Zawarte w niej kultury bakterii pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego i odporność organizmu. To, na jaki produkt lepiej się zdecydować, powinno być zależne od indywidualnych upodobań smakowych. Dość intensywny i kwaskowy smak kefiru nie każdemu przypadnie do gustu. Z kolei maślanka ma na tyle łagodny smak, że dla nikogo nie powinien on stanowić żadnej przeszkody. 

[mc4wp_form id="5878"]
Close